Haberler

Professor Dr. Neriman İNANÇ in Tetova University
Date: 4.5.2017

 Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neriman İnanç, 18-21 Nisan 2017 tarihleri arasında ERASMUS Mobility Agreement Staff Mobility For Teaching kapsamında Makedonya Tetova Üniversitesi’ni ziyaret ederek beslenme ve diyetetik alanındaki gelişmeler ve diyetetik eğitimi konusunda bilimsel paylaşımlarda bulundu.

İnanç, Tetova Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ‘Food Science and Nutrition’  Bölümü akademisyenlerine ve öğrencilerine “Optimal Beslenme ve Sağlık İlişkisi” konulu bir konferans ile   “Genel Beslenme İlkeleri”, “Kronik Hastalıkların Önlenmesinde Beslenmenin Rolü” konulu dersleri verdi. İki ülkenin beslenme sorunlarının da tartışıldığı derslerde öğrenci ve öğretim elamanı değişimleri hakkında atılacak adımlarda konuşuldu. Prof. Dr. Neriman İnanç verdiği konferansta ülkemizin besin çeşitliliği ve üretimi yönünden kendi kendine yetebilen ender ülkelerden biri olduğunu, bununla birlikte önemli beslenme ve sağlık sorunlarının hala sürdüğünü vurgulayarak toplumun beslenme konusunda farkındalık düzeylerinin artırılması konusundaki çalışmalara hız verilmesi gerektiğini belirtti. İnanç, ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından 2010 yılında yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Çalışmasının sonuçlarını değerlendirmiş ve ülkemizde süt, et, balık,  yumurta gibi hayvansal kaynaklı protein tüketim durumunun istenilen düzeyde olmadığını vurgulamıştır. Ülkemizin günde 15 gram tuz tüketimi ile Avrupa’da ilk sıralarda yer aldığını, her 5 ergenden birinin şişman, yetişkinlerin %65’nin ise hafif şişman ve obez olduğunu, toplumun %30’nun  yetersiz aktivite yaptığını bildirerek, bunun sonucunda ölümlerin % 40’nın kalp hastalıkları nedeni ile gerçekleştiğini, her üç kişiden birinin hipertansiyon riski taşıdığını, diyabetin yıllar içerisinde %13 artış gösterdiğini, 55 yaş ve üzeri erkeklerde yüksek kolesterol oranının %60 kadınlarda %39 oranında görüldüğünü ifade etmiştir. Sigara içme konusunda başarılı çalışmalar yapılan ülkemizde sağlığın korunması ve geliştirilmesi için Dünya Sağlık Örgütünün 2025 hedefleri olan ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme ile birlikte, yetişkinlerin günlük beslenmesinde tuz, şeker, doymuş yağ ve trans yağ asidi oranlarının azaltılması, sebze meyve tüketiminin artırılması ve daha aktif bir yaşam sürdürülmesine yönelik önerileri ile konuşmasını özetlemiştir.
 
 

Haber Arsiv


Yukarı