Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Kayseri Beslenme Kültürüne Oryantasyonu
İlimizdeki Üniversitelerin küreselleşen dünyada öne çıkması ve tercih edilebilir olması yanında bu gençlerin yaşadığı coğrafi hareketlilik, yeni ülkenin beslenme kültürüne adapte olamama, kendi beslenme kültürüne ait besinlere ulaşamama ve beslenme davranışında yapılan yanlış uygulamaları beraberinde getirebilmektedir.
Bu kapsamda yürütücülüğünü Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından ikinci sınıf öğrencilerinden İmmihan Çetin ve ekip arkadaşları Büşra Kart ve Büşra Koçak’ın yaptığı TÜBİTAK 2209 ‘Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Kayseri Beslenme Kültürüne Oryantasyonu Projesinde; yükseköğrenim görmek üzere ülkemize gelen yabancı uyruklu öğrencilerin en önemli fizyolojik gereksinimlerinden olan beslenme konusunda karşılaştıkları sorunlar, uyum süreci ve beklentilerini ortaya koymak, Türk beslenme kültürünü tanıtmak, oryantasyonlarını sağlamak, kendi ülkelerinin beslenme kültürlerinin Türk öğrencilere tanıtmalarına imkan sağlamak, sağlıklı beslenme uygulamalarını deneyimleyerek beslenme alışkanlıkları içine dahil edebilmek ve beslenme bilimi kapsamında beslenme bilgi düzeylerini artırabilmek amaçlanmıştır. Bu amaçlara yönelik olarak 15 Nisan 2016 tarihinde Kazakistan, Sırbistan, Çin, İran, Afganistan vb’dan ülkemizde gelen 35 yabancı uyruklu öğrenci, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Beslenme Uygulamaları Laboratuvarlarında geleneksel Türk Yemeklerini tatmış, yapım süreci ve besin öğeleri hakkında bilgi edinmişlerdir. Ayrıca kendi ülkelerinin beslenme kültürü ile ortak olan yönleri tartışmışlardır. Bu proje ile Türk konukseverliğinin gösterildiği verimli bir etkinlik gerçekleştirilmiş olup, dünya gençlerinin dostça kaynaşması adına güzel bir örnek olmuştur.